onsdag 19 augusti 2009

Självkänsla nu!

gud vad jag saknar min lilla älskling!!!
det gör så ont i mitt hjärta när jag är ifrån honom.
♥ Kevin kom hem till mamma nu ♥



Hur många av er har läst Mia Törnbloms bok "Självkänsla nu!"? Visste ni att det är väldigt stor skillnad på självförtroende och självkänsla? Jag kan ärligt säga att jag inte visste att det var en sådan stor skillnad som det faktiskt är.. Hur som haver, en mycket bra bok att läsa. Det finns inga gränser på hur mycket man kan utvecklas som människa. Man kan alltid göra något åt sina "problem" och sina "brister", kruxet är bara att man måste inse dem och sedan själv ta tag i dem för ingen annan kommer någonsin göra det åt dig, och kan inte göra det åt dig heller för den delen.

Jag kände direkt när jag läste boken att det fanns saker som stämde in på mig, hur jag ser på mig själv och mitt liv. Det finns så mycket jag skulle vilja förändra och förbättra. Självförtroende har jag alltid varit dålig på och ännu sämre på självkänslan. Jag kan inte stå vänd mot min egna spegelbild och säga "jag älskar mig precis som jag är". Det är så mycket enklare att älska någon annan, men saken är den att man kan aldrig älska någon fullt ut förrän man älskar sig själv fullt ut. Jag tror aldrig en människa kan sluta kritisera sig själv men däremot kan man alldeles säkert vända på den negativa kritiken och göra det till något bra och positivt istället. Om alla älskade sig själva för den man är skulle världen vara en mycket tryggare och trevligare plats att leva på, det är jag alldeles säker på. Så därför tycker jag att det är upp till oss alla att själva lära oss att älska oss själva och inse att vi faktiskt är fantastiska precis som vi är!

Oftast är man duktig på att ge negativ kritik mot människor i sin omgivning när man har dålig självkänsla, kanske inte rakt ut men du tänker en massa saker (ex. "shit vilken ful tröja hon hade", eller "usch vad han luktade illa").
Så när jag satt och läste boken på vägen hem idag på bussen bestämde jag mig för att tänka ut bra saker om varje människa som klev på bussen oavsett hur personen såg ut eller hade på sig. Här kommer några exempel på dessa: Det klev på en äldre man så jag tänkte "Oj vad mycket han måste varit med om i sitt liv, han måste vara väldigt vis", sedan klev det på en förståndshandikappad kvinna och jag tänkte "Hon har ett vackert leende" osv. Jag kände på en gång att jag fylldes av en massa bra energi och satt sedan resten av resan hem med ett fjånigt leende på läpparna, men jag struntade i om det såg fjånigt ut, inom mig kändes det helt underbart. Det var mitt första steg mot bättre självkänsla.

. . . . . . . . . . . . . . . .

Efter skolan idag åkte jag ner på stan och strosade runt. Köpte nya jeans till Kevin, rutat block till matematiken, ny linjal (har en väldigt stor förmåga att tappa bort dem) och en cardigan för mitt bonuskort på Gina Tricot. Mycket nöjd att jag äntligen hittat en cardigan som jag tycker om.

När jag kommit hem hann jag knappt sätta mig ner innan Anders kom hem. Vi åkte ner och handlade mat sedan lagade han jättegod middag; stekt fläskfilé med wokgrönsaker. Mycket mycket gott var det. Ikväll ska vi lyxa till det med lite ostbricka, bara för att vi kände för det.

Imorgon börjar min första lektion 08.20.. har bara fyra lektioner imorgon men slutar inte förrän 16.20 så kommer vara trött imorgon. En hård första dag men det är lika bra att gå ut hårt ;-) Det värsta är bara det att jag har en "håltimme" på över tre timmar mitt på dagen. Antar att det blir att räkna lite matematik under de timmarna, orkar nämligen inte åka ner på stan under den tiden utan stannar helst på skolan. Får ta med mig en bra bok att läsa också så ska jag nog överleva.

Men nu måste jag upp på vinden och leta upp min miniräknare.


jonna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer