måndag 15 mars 2010

Underskatta inte historian!


Många tycker att historia är ett helt värdelöst ämne i skolan och i många fall tycker folk att det borde plockas bort mycket och istället koncentrera mer på t.ex samhällskunskap osv. eftersom det är ändå idag som vi lever och inte igår.
Men jag kunde inte vara en större motståndare till detta och det är inte enbart för att jag tycker att historia är intressant utan för att jag även är medveten vad som kan hända om man förstår och kan historia.

"Hon måste vara galen" tänker kanske ni. Men det finns dokumenterad fakta på t.ex. hur Hitler och även Stalin använde sig av historia för att ta makt och kontrollera sitt folk. De använde sig av olika tekniker för att utöva sin makt med historian som verktyg, t.ex:

- Manipulerade eller ren förfalskade de historisk fakta så att den skulle passa deras intressen.
- Använde sig av en historiesyn med vetenskapligt anspråk som förklarade det förflutna på ett sätt så att det nuvarande samhällssystemet framstod som nödvändigt och riktigt.
- Utnyttjade populära historiska motiv och symboler för att svetsa samman folket under partiets ledning.

Exempel på detta är Hitlers hakkors.
För dom flesta människorna förknippas hakkorset med något dåligt, men för hinduerna så är det något bra. På hinduernas egna språk, sanskrit, betyder svastikasymbolen (hakkorset) ”hälsobringaren”. Armarna på korset motsvara vägarna till gud och armarna är krokiga eftersom att vägarna är svåra. Alla armarna utgår från samma punkt, med det visar man att allting i universum har växt fram från en enda källa. Svastikan symboliserar också solen, därför ser hinduerna svastikan som ett tecken för god lycka och skydd mot ondska.

Hemskt egentligen på att de kunde förvränga historieundervisningen i skolan för att forma eleverna redan från början så att de skulle passa in i deras egna samhällssyn. Undrar hur många av ryssarna som är födda runt förra sekelskiftet som egentligen vet hur revolutionen ledd av Lev Trotskij började eller varför den utbröt? De fick nämligen inte lära sig om detta i skolan utan det hade raderats ut från skolböckerna, biblioteken, tidningarna osv. för att inte folket skulle lockas till ännu en revolution.

Hur som helst. Respektera och uppskatta historian och att vi har en chans att få lära oss den på ett objektivt och faktabaserat sätt istället för på ett vridet och förvrängt.

Nu ska jag krypa ner i sängen med min fina.

Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer